Euromillions

De Nationale Loterij in België heeft verschillende kansspellen waaraan je kunt meedoen, om geld te winnen. Zo heb je bijvoorbeeld Keno, Joker+, Lotto maar ook Euromillions. Euromillions is een spel waarbij elke week minstens 15 miljoen euro gewonnen kan worden. Soms is dit zelfs meer. Je ziet al gelijk dat het een groot verschil is met het gewone lotto, waarbij je ‘maar’ 1 miljoen of meer kunt winnen. Er zijn per week twee maal trekkingen, namelijk op dinsdag en vrijdag. Dit zorgt er vooral voor dat de jackpot zo snel groeit, en dat er dus meer geld in terecht komt. Soms kan de jackpot zelfs oplopen tot 175 miljoen euro. Als niemand de jackpot heeft gewonnen schuift het geld op naar de volgende trekking van dezelfde rang.

Er zijn verschillende manieren om Euromillions te spelen. Zo heb je een enkelvoudig formulier en een meervoudig formulier. Met een enkelvoudig formulier kunnen mensen meedoen aan Euromillions met tot en met 6 spelcombinaties. Elk van deze combinaties bestaat uit een vakje waar getallen instaan, en een vakje waar sterren instaan. Bij elke combinatie kun je 5 cijfers en 2 sterren aankruisen. Dit kost 2 euro. Als je de keuze hebt gemaakt voor hoeveel combinaties en welke getallen je wilt meespelen moet je je formulier laten registreren bij een verkooppunt.

Daarnaast heb je ook nog een meervoudig formulier. Dit is iets ingewikkelder. Je hebt wel meer kans om te winnen, maar daarvoor moet je ook meer inzetten. Per rooster is het mogelijk om tot 10 getallen en 11 sterren aan te kruisen.

Tijdens trekkingen op dinsdag en op vrijdag, worden 5 cijfers en 2 sterren getrokken. Er zijn 13 rangen waarover de winst wordt verdeeld. Je kunt via internet in een tabel kijken hoe deze rangen precies werken en waar jou winst of jou getallen onder vallen. 1 dag na de trekking kan de eventuele winst worden geclaimd. Je moet er wel rekening mee houden dat als je een lot in België koopt en speelt, dan kan het bedrag alleen in België worden uitgekeerd.

De meervoudige formulieren van Euromillions zijn redelijk ingewikkeld, en vooral als je het voor de eerste keer speelt, dan kunnen de regels nogal overweldigend zijn. Een compleet regelement is te vinden op de officiële site van Euromillions. Dit kun je aandachtig lezen en je bekend maken met de regels. De trekking van Euromillions worden op nationale TV in België uitgezonden rond de klok van 11 ’s avonds. Als je dit niet kunt kijken, dan is het altijd nog mogelijk om via andere kanalen de uitslagen te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld in de krant kijken, de uitslagen op de radio beluisteren of op teletekst nakijken. Ook op het internet zijn de resultaten te vinden.

Als je iets hebt gewonnen bij Euromillions kun je op verschillende manieren je geld innen. Als je minder wint dan 1000 euro kun je gewoon terecht bij een verkooppunt, waar je het geld gelijk krijgt. Tussen de 1000 en 2000 euro moet worden nagevraagd of het kan worden uitbetaald. Als dit niet kan, of de winst is groter dan 2000 euro, dan moet bij een regionaal kantoor of het hoofdkantoor de winst worden uitgekeerd.