Nationale Loterij

De nationale loterij van België is de grootste organisatie die loterijen en andere kansspelen organiseert. In 1934 werd de Nationale Loterij opgericht, maar heette toen nog de koloniale loterij. Het doel was toen om geld op te halen voor mensen die in nood waren in Belgisch Congo. Het was dus niet het uitgangspunt om mensen geld te laten winnen, maar om geld in te zamelen voor een goed doel. De naam veranderde in 1962 naar de Nationale loterij. Sinds 1978 wordt dan ook het bekende Lotto georganiseerd. Dit was lange tijd het enige en het meest populaire spel dat mensen speelden. Daarna, in de jaren negentig kwamen er steeds meer verschillende spellen bij. Tegenwoordig zijn er naast lotto ook euromillions of bijvoorbeeld Joker+, waar mensen geld mee kunnen winnen.

Vanaf 2002 is de nationale loterij een NV van publiek recht geworden. Anders dan bij een organisatie waar 1 iemand of een handjevol mensen het bestuur en de leiding heeft, heeft de nationale loterij een raad van bestuur waarin 14 mensen zitten. 2003 war een jaar waarin ongeveer 990 miljoen euro werd ingenomen door middel van de spellen die georganiseerd worden. Per jaar geeft de nationale loterij zo’n 240 miljoen euro uit aan subsidies wat grotendeels naar goede doelen gaat. Het is dus niet zo dat de winst puur naar het bestuur gaat, en daar gehouden wordt.

Tegenwoordig heeft de nationale loterij een aanbod van aardig wat kansspelen. Zo zijn er het alom bekende Lotto, het joker+, pick 3 waarbij per €1, kans is op €500 winst, Keno en Euromillions. Daarnaast zijn er ook nog een hoop krasspellen die door de nationale loterij worden georganiseerd. Zoals Presto XXL of Win for Life. Grotendeels is het daarbij zo dat je een aantal vakjes openkrast, waarvan je 3 dezelfde moet hebben om iets te winnen.

Het is sinds kort ook mogelijk om via internet mee te spelen met de verschillende spellen, in plaats van alleen vellen of kaarten te kopen.

De al eerder genoemde subsidies die de Nationale Loterij geeft, gaan naar doelen die het parlement uitkiest. Dit maakt het mogelijk dat goede doelen of sociale instellingen met het geld nieuwe hulpmiddelen kunnen aanschaffen, of mensen kunnen voorzien van kleding en voedsel.

Er wordt streng toezicht gehouden op de praktijken van de nationale loterij door de Belgische overheid. Hierbij wordt gecontroleerd of er ook daadwerkelijk op een verantwoorde manier aan de winst wordt gekomen, zodat consumenten niet voor de gek worden gehouden. De nationale loterij is dus gebonden aan talloze regels en verplichtingen waar aan moet worden voldaan.

Het spelen van kansspelen bij de nationale loterij is veilig en betrouwbaar. Je kunt er altijd van op aan dat je ook een werkelijke kans hebt om te winnen, en dat je geld niet zomaar in een pot verdwijnt zonder dat je geld kunt winnen. Dit wordt onder andere gegarandeerd door de strenge controles van de overheid.

Kortom, de nationale loterij is al dan niet de bekendste organisator van kansspelen, en ook de meest populaire.